top of page

Špecialisti na citlivú pleť

Writer's pictureMarián Hrčka

Všetko o hydrolátoch - terapeutické vlastnosti, použitie, vnútorné užívanie, kozmetika


Problematika vnútorného užívania esenciálnych olejov prináša viac rizík a problémov ako benefitov, čomu sme sa venovali v inom článku: Vnútorné užívanie esenciálnych olejov, je naozaj bezpečné? Dnes by som vám rád popísal inú, pre našinca menej známu súčasť aromaterapie, a tou sú hydroláty.

Teraz nemám na mysli ich kozmetické využitie - starostlivosť o pleť, tie sú pomerne dobre známe. Ale vedeli ste, že hydroláty ponúkajú výnimočné terapeutické využitie pri emočných, dermálnych aj zdravotných problémoch ak sú užívané vnútorne?



V našich európskych končinách je vnútorné užívanie hydrolátov vec pomerne neznáma. Ani každý aromaterapeut nevie o tejto možnosti, dokonca aj literatúry a článkov okolo tejto problematiky je veľmi málo. Zatiaľ čo esenciálnym olejom rástla sláva už od 18. storočia, hydroláty ustupovali do úzadia a stali sa len nejakým 'vedľajším' produktom destilácie rastlinného materiálu. Na blízkom východe si zachovali viac pozornosti, ako pri liečení, tak v kuchyni.

Kvetové vody vhodné pre bábätká a malé deti i tam, kde sa esenciálne oleje neodporúčajú. Výnimočnosť pôsobenia hydrolátov spočíva minimálne v dvoch veciach. Po prvé sú veľmi jemné- sú preto vhodné aj pre bábätká a malé deti, kde sa esenciálne oleje neodporúčajú. Po druhé, narozdiel od esenciálnych olejov sa dajú piť z čoho vyplýva množstvo benefitov, okrem tých zdraviu prospešných až po tie kulinárske. Spoločne sa poďme pozrieť ako a kedy ich efektívne využiť v terapii.



Čo je to hydrolát?

Opakovanie je matkou múdrosti, preto by som rád zopakoval, čo sú hydroláty - alebo inak aj hydrosól, alebo kvetová voda: Hydroláty (ďalej HY) vznikajú v procese parnej destilácie rastlín, plodov, kôry, koreňov, listov či kvetov. Zatiaľ čo v esenciálnych olejoch sa nachádazjú látky rozpustné v olejoch, v HY zasa naopak látky rozpustné vo vode. I keď malé percento aromatických látok zostáva aj v hydroláte. Vzniká tak mliečne sfarbený roztok (francúzsky "lait" - mlieko, "hydro" - voda ), ktorý je bohatý na bioaktívne látky. Naše telo je tvorené prevažne vodou, a teda s hydrolátom si veľmi dobre "rozumie". Podľa rastliny, z ktorej hydrolát pochádza, je možné využiť HY na desiatky spôsobov.

Pri hydrolátoch sa deje jedna zaujímavá vec ako potvrdzuje nová štúdia (viď literatúra na konci článku). Síce obsahujú oproti esenciálnym olejom len promile prchavých látok, sila hydrolátu spočíva v tom, že tieto zlúčeniny sú v nízkej koncentrácii a vo vode veľmi aktívne a efektívne. Vyzerá to tak, že oveľa viac ako pri esenciálnych olejoch.

Čo hydrolát určite nie je?

Kvetové vody ktoré nájdete v drogérii nemusia byť hydrolátom. Niektoré sa vyrábajú procesom, kde sa nechá niekoľko týždňov prechádzať vodou esenciálny olej, ktorého časť (promile) ostane vo vode. Nejedná sa o hydrolát, keďže chýbajú látky rozpustné vo vode. Občas sa označujú ako esenciálne vody (anglicky essential oil water, essential water). Okrem toho kvetové vody z drogérie obsahujú konzervatny, ktoré predlžujú životnosť týchto produktov. Tie by sa však užívať vnútorne nemali. Ako spoznáte taký hydrolát? Je to jednoduché, vždy si dobre prečítajte etiketu a pokiaľ je tam viac ako jedna zložka, znamená to že tá druhá bude konzervant.

Kontraindikácie pri hydrolátoch

Jednoznačnou výhodou hydrolátov je, že sú takmer bez kontraindikácií v porovnaní s esenciálnymi olejmi. Je možné ich podávať deťom, v tehotenstve, dokonca aj keď beriete rôzne lieky (ale tu by som sa pred tým radšej poradil, pre istotu). Samozrejme aj tu existuje zopár výnimiek, preto si dobre prečítajte každý profil hydrolátu veľmi pozorne. Napríklad Verbena sa nemôže používať vnútorne v tehotenstve, Cyprus zasa v prípade porúch s obličkami, Šalvia lekárska zasa pri vysokom tlaku, Rojovník je moc silný a začína sa len kvapkami a nie je vhodný pre deti. Niektoré môžu podráždiť oči ako napríklad Škoricový HY, Saturejka, Tymián ct Thymol alebo Oregano.

1. metóda - Terapeutický nápoj s hydrolátmi (ideálne na akútne problémy)

Hodí sa najmä pri akútnych zdravotných a emočných problémoch, ako sú šok, stres, tréma, tráviace ťažkosti, kŕče, hnačka, bolesti, kašeľ a pod. Postup je jednoduchý. Do pohára ideálne s teplou vodou pridajte 5-10 ml hydrolátu, čo zodpovedá 1 -2 čajovým lyžičkám. Takýto nápoj môžete vypiť 3-5x denne. Miesto vody samozrejme môžete použiť čaj, smoothie, alebo iný nápoj. Okrem terapeutického efektu môžete využiť ich chuťové vlastnosti.

2. metóda - Trojtýždňová kúra s hydrolátmi

Najlepšie výsledky pri chronických a ťažších zdravotných problémoch môžete dosiahnuť takouto kúrou. Rovnako sa tento protokol osvedčuje pri detoxikačných a čistiacich kúrach, pri alergiách, zápalových ochoreniach tráviaceho traktu či urogenitálneho traktu, alebo profylakticky v prechodných obdobiach (jar, jeseň). Pridajte 30 ml hydrolátu (ekvivalent 2 polievkové lyžice) do 1 litra vody a vypite v priebehu dňa. Takto zarobená zmes sa berie po dobu troch týždňov každý deň, aby sa dosiahol čo najväčší terapeutický efekt.


Najlepšie výsledky pri chronických a ťažších zdravotných problémoch môžete dosiahnuť trojtýždňovou kúrou hydrolátmi.

Po 21 dňoch si treba spraviť prestávku aspoň 10 dní. Prestávka je rovnako dôležitá, aby telo malo čas zaregistrovať, spracovať a spraviť zmeny. Tento prístup je prebraný z holistického systému liečenia tela, kde sa štandardne využíva troj-týždňový protokol. Bez prestávky by mohla liečba trvať viac ako je nutné, či dokonca rozumné. Aj pri rastlinných preparátoch platí: menej je viac. Po týchto 10 dňoch treba vyhodnotiť, či je liečba efektívna, či sa prejavili nejaké zmeny, či v liečbe treba pokračovať tak, ako bola navrhnutá, či ju upraviť. Ako pri každej terapii tak aj pri tejto platí, že je potrebné podať správne množstvo, alebo správnu dávku a nie viac. Hydroláty sú vynikajúci nositelia "informácie" a preto fungujú už v minimálnych množstvách.


Terapeutický index hydrolátov (kvetových vôd)

Aby sme sa nebavili len čisto teoreticky, nižšie môžete nájsť stručný prehľad pôsobenia hydrolátov. Uvádzame aj tie, ktoré nemáme štandardne v ponuke ale vieme vám ich objednať. Kompletný zoznam hydrolátov na objednávku nájdete na tejto adrese.

  • Adstringentné účinky (sťahujúce) - Borovica lesná, Cist ladanový, Cyprus, Rozmarín, Levanduľa, Myrta, Ruža, Bergamot, Šalvia lekárska, Hamamel

  • Afrodiziakum - Bergamot, Ruža, Čampaka, Kewra, Santalové drevo, Jazmín

  • Agitovanosť (nekľud - upokojujúci účinok)- Alojzia (verbena), Ruman rímsky, Rumanček kamilkový, Jasmín, Ruža, Majorán, Nard, Santal, Palmarosa, Vetiver, Neroli, Ylang ylang

  • Alergie (proti alergii)- Ruman rímsky, Rumanček kamilkový, Perilla, Rebríček, Tea tree, Medovka, Saturejka

  • Analgetické (proti bolesti)- Jedľa, Palina dračia, Angelika, Bazalka, Bergamot, Koriander, Kewra, Kadidlo, Levanduľa, Borovica, Mäta, Majoránka, Čierny smrek, Vavrín pravý, Medovka, Zlatobyľ kanadská, Ľubovník, Šalvia muškátová a lekárska, Rebríček, Kewra a i.

  • Antioxidačné účinky- Eukalyptus, Kewra, Perilla, Ruža, Šalvia lek., Rozmarín, Hamamel

  • Antiseptické účinky (protizápalové)- Borovica, Cist, Tymián linalool, Palmarosa, Rebríček, Kewra, Céder, Mäta, Nard, Saturejka, Oregano, Levanduľa, Céder a i.

  • Antibakteriálne- Tea tree, Saturejka, Tymián thymol, Tymián thujanol, Cist, Levanduľa, Oregano, Majoránka, Muškát, Borovica, Bergamot, Pomaranč, Kmín, Vavrín pravý, Mäta, Aníz

  • Antitusikum (proti dráždivému, suchému kašľu)- Cist, Borovica, Cyprus, Omán, Ravintasara, Eukalyptus, Myrta

  • Astma- Bazalka, Borovica, Yzop, Myrta, Kadidlo, Rumanček kamilkový, Baza čierna, Céder

  • Cievne, vazodilatačné, prekrvujúce - Santalové drevo, Vetiver, Nard

  • Detoxikácia- Angelika, Saturejka, Rojovník, Rozmarín, Slamienka, Borievka, Borovica, Céder, Šalvia lek., Perilla, Kewra

  • Depresia- Alojzia (Verbena), Bergamot, Rumanček kamilkový, Jazmín, Škorica, Ľubovník, Ruža, Muškát

  • Diuretické (močopudné)- Nevädza, Cyprus, Šalvia muškátová aj lekárska, Borievka, Kadidlo, Jazmín, Škorica

  • Dna (zníženie kyseliny močovej) - Ruža, Šalvia lek., Levanduľa, Koriander, Angelika

  • Epilepsia- Kewra, Perilla

  • Estrogénne účinky- Šalvia muškátová aj lekárska

  • Expektoračné a mukolytické účinky (pri vlhkom kašli a odhlienení)- Angelika, Borovica, Smrek, Eukalyptus, Omán, Myrta, Kadidlo, Rozmarín, Ravintsara, Slamienka (čistí pľúca), Borievka, Yzop, Rumanček kamilkový

  • Fungicídne účinky (proti hubám)- Saturejka, Tymián thymol, linalool a thujanol, Šalvia lek., Tea tree, Škorica, Klinček, Muškát, Vavrín pravý, Ruža, Majorán, Citrónová tráva, Palmarosa, Bergamot, Borovica, Ylang ylang a i.

  • Hojivé účinky (aj jazvy)- Ruman rímsky, Rumanček kamilkový, Levanduľa, Muškát, Ruža, Slamienka, Rebríček, Ľubovník, Vetiver

  • Hormonálna nerovnováha- Šalvia muškátová aj lekárska, Nevädza, Cyprus, Muškát, Ruža

  • Hypertenzia (vysoký krvný tlak)- Majorán, Saturejka, Santalové drevo, Ruža, Nard, Tymián thymol, Rozmarín

  • Imunostimulančné - Saturejka, Tymián thymol, Škorica, Kewra, Tea tree, Borovica, Eukalyptus, Ravintsara, Koriander, Cist

  • Kandidóza- viď 'fungicídne účinky'

  • Kardiotonikum (ochrana, harmonizácia) - Ruža, Muškát, Škorica, Čampaka, Kadidlo, Koriander, Nard, Vetiver, Ylang ylang, Céder, Palmarosa, Santal, Kewra

  • Kardiovaskulárna regulácia- Alojzia (verbena), Kewra, Ylang ylang, Ruža, Neroli, Nard, Mrkva

  • Koliky- Ruman rímsky, Rumanček kamilkový, Rasca

  • Krvácanie - Cist, Rebríček, Muškát, Hamamel

  • Kŕče (spazmolytický účinok) - Neroli, Alojzia, Muškát, Ruža, Šalvia muškátová, Ruman rímsky, Vavrín pravý, Ľubovník, Rebríček, Palmarosa, Koriander, Kewra a i

  • Kŕčové žily (varixy, zlatá žila)- Cyprus, Rozmarín, Šalvia lek., Vetiver, Hamamel, Majoránka, Borovica, Santalové drevo, Rebríček

  • Ľadvinové kamene- Alojzia (Verbena), Borovica, Borievka, Céder, Zlatobyľ kanadská

  • Lymfatický systém, uzliny - Vavrín pravý

  • Malá panva (zdurenie, , prekrvenia, opuchy)- Alojzia (Verbena), Cyprus, Šalvia muškátová aj lekárska, Ruža, Perilla, Santalové drevo, Vetiver

  • Močové cesty (zápal)- Šalvia lek., Saturejka, Ruža, Rojovník, Rozmarín, Alojzia (verbena), Myrta, Borovica, Tymiány linalool, thymol, thujanol

  • Mykózy- viď 'fungicídne účinky'

  • Nechutenstvo (stimulácia apetítu) - Mandarínka petitgrain, Bergamot

  • Nepravidelná menštruácia- Jazmín, Šalvia muškátová aj lekárska, Vavrín pravý, Palmarosa, Nard, Vetiver, Medovka

  • Neurotonický účinok (psychická rovnováha) - Alojzia (Verbena), Čampaka, Muškát, Ruža, Rozmarín, Škorica, Rumanček kamilková, Tymián linalool, Santal, Vetiver, Nard, Majorán, Jazmín, Kewra a i.

  • Obličky- viď 'stimulácia ľadvín'

  • Oči (podráždenie, zápaly, únava)- Rumanček kamilkový, Ruman rísmky, Nevädza, Myrta, Ruža

  • Odkyslenie organizmu- Kewra, Koriander, Ruža, Mäta pieporná,

  • Pankreas (stimulácia slinivky) - Alojzia (Verbena), Angelika, Bergamot, Muškát, Rozmarín, Šalvia lek., Vetiver, Mäta pieporná, Slamienka,

  • Pamäť - Rozmarín, Eukalyptus, Borovica, Smrek

  • Plynnatosť (karminatívum) - Bergamot, Rozmarín, Kôpor, Palina, Koriander, Bazalka, Šalvia lek., Slamienka, Vavrín pravý, Fenikel, Rasca, Mäta pieporná aj klasnatá

  • Popora pečene (stimulácia) - Alojzia (Verbena), Angelika, Bergamot, Rozmarín verbenone, Slamienka, Omán, Rojovník, Mäta pieporná, Oregano, Tymián thujanol

  • Podliatiny, modriny- Slamienka, Rumanček kamilkový

  • Potenie (proti poteniu) - Šalvia lekárska

  • Prechladnutie, chrípka - viď tiež 'virucídne účinky' - Eukalyptus smithii, Myrta, Rozmarín

  • Predčasné pôrodné sťahy- Kewra

  • Prostata- Rojovník, Rozmarín verbenone

  • Proti parazitom- Tymián linalool a thymol, Šalvia lek., Palmarosa, Rozmarín, Muškát, Ruman rímsky, Saturejka, Oregano, Koriander

  • Proti diabetu (cukrovka) - Angelika, Borovica, Slamienka, Eukalyptus, Céder, Muškát, Kewra, Škorica

  • Protirakovinové účinky- Palina dračia, Buxus, Ľubovník, Dúška materina

  • Proti reume- Tymián

  • Protizápalové účinky- Alojzia, Angelika, Bergamot, Borovica, Cist, Slamienaka, Ruman rímsky, Rumanček kamilkový, Muškát, Ruža, Borievka, Kadidlo, Kewra, Koriander, Levanduľa, Majoránka, Myrta, Nard, Palmarosa, Perilla, Rojovník, Rozmarín, Ravintsara, Satal, Škorica, Šalvia lekárska aj muškátová, Vavrín pravý, Ľubovník, Medovka, Rebríček a i.

  • Progesterónový účinok- Vitex, Rozmarín

  • Regenerácia pokožky - Rumanček kamilkový, Hamamel, Levadnuľa, Muškát, Ruža, Slamienka, Nard, Vetiver

  • Regenerácia ženských orgánov- Vitex

  • Riedenie krvi - Alojzia (Verbena), Angelika, Slamienka

  • Sedatívny účinok, relaxácia - Alojzia (Verbena), Bergamot, Neroli, Vetiver, Nard, Ľubovník, Ylang ylang

  • Spánok (poruchy spánku, nespavosť)- Lipa, Jazmín, Alojzia (Verbena), Valeriána, Bergamot, Neroli, Medovka

  • Stimulácia lymfatického a krvného obehu- Vavrín pravý, Borovica, Šalvia lek., Cyprus, Tea tree, Slamienka, Borievka, Rozmarín, Rebríček, Santal, Vetiver

  • Stimulácia ľadvín- Cyprus, Šalvia lek., Borievka, Eukalyptus,

  • Stimulácia metabolizmu- Saturejka, Medovka, Alojzia (Verbena), Rozmarín, Šalvia lek., Jazmín, Borovica

  • Stres (proti stresu)- viď tiež 'sedatívny účinok' - Alojzia, Angelika, Bergamot, Čampaka, Kewra, Ruža, Šalvia muškátová, Majoránka, Muškát, Neroli a i.

  • Štítna žľaza (stimulácia) - Alojzia (Verbena), Borovica, Tea tree, Eukalpytus, Rozmarín

  • Trávenie (podpora, digestívum)- Angelika, Mäta pieporná, Alojzia, Saturejka, Tymián, Bergamot, Mandarinka petitgrain, Perilla, Rebríček, Majoránka, Fenikel, Kôpor, Rasca, Kmín, Borovica a i.

  • Uterotonický účinok- Alojzia (Verbena), Jazmín, Škorica, Šalvia lek., Kewra

  • Úzkosť- Alojzia (Verbena), Jazmín, Škorica, Šalvia muškátová, Kewra, Neroli, Bergamot, Majorán, Palmarosa, Ruža, Ľubovník, Vetiver

  • Virucídne účinky (proti vírusom)- Tymiány linalool, thymol, thujanol, Palmarosa, Citrónová tráva, Mäta pieporná, Bergamot, Tea tree, Vavrín pravý, Saturejka, Muškát, Ruža a i.

Kvalita hydrolátu je dôležitá

Kvalita hydrolátu je pre terapiu veľmi dôležitá. Pre vnútorné užívanie nie je vhodná väčšina kvetových vôd z drogérie, jednak obsahujú konzervanty nevhodné pre užívanie a veľa z nich je vyrobených umelo (nie sú to skutočné hydroláty). Vždy dbajte na kvalitu! Aspektov kvality je ale viac, začína to už vodou (odkiaľ pochádza, aká jej chémia), či rastliny pochádzajú z divokej prírody alebo BIO poľnohospodárstva, tiež tlak a teplova pri destilácii aby sa zachovali dôležité látky, množstvo materiálu a pod. Preto je naša ponuka hydrolátov veľmi špecifická, založená výhradne na kvalite.


Hydroláty neobsahujúce konzervanty je ideálne skladovať v chladničke. Predĺžite im životnosť kľudne aj na 2 roky.

Skladovanie a manipulácia s hydrolátmi

Hydroláty neobsahujúce konzervanty je nutné skladovať v chladničke. Nikdy nechoďte prstami do hydrolátu, a ani ich nepite priamo z fľaše. Ľahko do nich môžete prepraviť baktériu, či kvasinku a pokazia sa. Pokiaľ hydrolát zmení chuť (väčšinou skysne - čiže zmení chuť na kyslú), spraví sa v ňom zákal, závoj, či vločky, takýto HY už nepoužívajte. Potenciál skladovania HY v chladničke je niekoľko mesiacov až po 2 roky. Ideálne je ho však spotrebovať čo najskôr. TIP: Pokiaľ máte väčšie balenie HY skladujte ho v chladničke a postupne si odlievajte do menšej fľaše (napr. 50ml) aby ste zachovali jeho vlastnosti - pokiaľ ho napríklad používate ako kozmetiku a máte ho v kúpeľni.


Z môjho pohľadu predstavujú hydroláty zatiaľ neobjavený potenciál. Výskum takmer výsostne venuje svoju pozornosť esenciálnym olejom, či iným metódom extrakcie rastlín, pričom hydroláty zostávajú zahalené tajomstvom. Teda, určite viac ako esenciálne oleje. Účinky dnes dokazujú skúsenosti mnohých terapeutov po celom svete a nevidím dôvod, prečo by sme z nich nemohli benefitovať aj my. A pokiaľ si neviete rady s výberom neváhajte nám napísať.

Zdroje:

- Moss M, Smith E, Milner M, McCready J. Acute ingestion of rosemary water: Evidence of cognitive and cerebrovascular effects in healthy adults. J Psychopharmacol. 2018 Dec;32(12):1319-1329. doi: 10.1177/0269881118798339. Epub 2018 Oct 15. PMID: 30318972. - Price, S., & Price, L. (2007). Aromatherapy for health professionals. Elsevier Health Sciences. - Di Vito M, Smolka A, Proto MR, Barbanti L, Gelmini F, Napoli E, Bellardi MG, Mattarelli P, Beretta G, Sanguinetti M, Bugli F. Is the Antimicrobial Activity of Hydrolates Lower than That of Essential Oils? Antibiotics (Basel). 2021 Jan 18;10(1):88. doi: 10.3390/antibiotics10010088. PMID: 33477717; PMCID: PMC7831920. - Mileva M, Ilieva Y, Jovtchev G, et al. Rose Flowers-A Delicate Perfume or a Natural Healer?. Biomolecules. 2021;11(1):127. Published 2021 Jan 19. doi:10.3390/biom11010127 - Catty, Suzanne. Hydrosols: The Next Aromatherapy (Healing Art Press, 2001) - Price L., Price S. Understanding Hydrolats: The Specific Hydrosols for Aromatherapy (A guide for Helth Professionals. Churchill Linvingstone, 2004) - Bosson, Lydia. Hydrolaterapie, Léčba hydroláty (One Woman Press, 2015) Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

145 views

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page