top of page

Špecialisti na citlivú pleť

Writer's pictureMarián Hrčka

Pravda o ultrazvukových difuzéroch: Viete ako ich správne používať? Tipy, rady a návody



Mohlo by sa zdať, že o tomto sa ani nedá napísať článok. Veď čo je na tom, aká veda? Kúpim difuzér, nalejem vodu, nakvapkám esenciálny olej a hotovo. Áno, za ideálnych podmienok a v zjednodušenej forme by to takto mohlo fungovať. Pozrime sa na to spolu, ako to robiť správne a ako sa starať o ultrazukový difuzér, aby nenarobil viac škody ako osohu.





Ideálnou vlhkosťou v obytných priestoroch je rozpätie medzi 40-60%.



V zimnom období sa odporúča mať relatívnu vlhkosť vzduchu v interiéri v rozpätí 40-60%. Toto rozpätie na jednej strane komplikuje množenie baktérií a vírusov a znižuje syptómy popísané vyššie. Na druhej strane nie je vlhkosť vzduchu taká vysoká, aby sa darilo dobre hubám, plesniam, či roztočom, ktoré môžu zhoršiť astmu alebo alergiu. V neposlednom rade, z ideálnej vlhkosti majú úžitok aj domáci miláčikovia, izbové rastliny, dokonca aj drevený nábytok.




Veľmi vhodným prostriedkom na zvlhčenie vzduchu sú ultrazvukové difuzéry, ktoré vyrábajú studenú paru a teda nehrozí popálenie. Treba ich vyberať podľa parametrov ako je efektívne pokrytie plochy, množstvo vypustenej pary, či sú vhodné pre esenciálne oleje a iné.


Dôležité je často vetrať, nie len v lete, ale aj v zime.


Vo vykurovacom období je častejší problém suchý vzduch. Ako som spomenul vyššie, ideálnou voľbou sa javí ultrazvukový difuzér. Treba si vybrať podľa plochy, ktorú chcete efektívne zvlhčiť. Na trhu sú dnes stovky malých difuzérov s nádržkou na 100-250 ml vody, ktoré slúžia len na aromaterapeutické účely, nevedia efektívne vypustiť toľko pary, aby výrazne zdvihli relatívnu vlhkosť vzduchu.


Zvlhčenie vzduchu však častokrát vyžaduje odparenie väčšieho množstva vody. Preto sú ideálnou voľbou difuzéry s väčším výkonom a väčšou nádržkou (s nádržkou od 2 litrov a viac). Smerodajným údajom je množstvo "vypustenej" vody za hodinu. Túto informáciu by mal poskytnúť výrobca na obale alebo v návode, prípadne sa pýtajte predajcu.


Nie je voda ako voda - alebo paradox difúzeru


Isto viete, že každá voda má svoju tvrdosť, čo znamená, koľko minerálov je v nej rozpustených. Čím tvrdšia tým je ich viac. Ak používate ultrazvukový difuzér možno ste sa stretli s fenoménom 'bieleho prachu' v jeho okolí. Sú to vlastne kryštály minerálov, ktoré ostali po odparení vody a usadili sa v jeho okolí (hlavne v miestach, kde je difuzér umiestnený).


Tento minerálny prach je neškodný, nemusí byť problémom, ak ste zdravý. Tento 'prach' paradoxne môže zvýšiť prašnosť vo vašom interiéri, čo je zlá správa pre alergikov a ľudí trpiacich astmov, či rôznymi respiračnými problémami.


Difúzovanie bežnej vody vedie paradoxne k zvýšenej prašnosti v interiéry vďaka minerálom a soliam, ktoré obsahuje pitná voda.

Riešenia sú dve. Prvé je zaobstarať si ultrazvukový difuzér s filtrom, ktorý odfiltruje minerály z vody pred tým, ako je voda odparená - nevýhoda je zjavná - dodatočné náklady na kúpu filtra a teda aj odpad.


Druhým je použitie demineralizovanej alebo destilovanej vody. Má to výhodu aj tú, že nemusíte drhnúť vodný kameň z prístroja. Vo vodnom kameni sa ľahko usádzajú baktérie, ktoré určite dýchať nechcete. V prípade difuzéra s filtrom aj tak odporúčame destilovanú vodu, predsa je len pohodlnejšie prístroj nedrhnúť od vodného kameňa.





5 tipov ako sa o starať o ultrazvukový difuzér


Pravidelné čistenie je základ, ak prístroj často nečistíte usadzuje sa v ňom vodný kameň, v ktorom sa ľahko usadzujú nebezpečné baktérie a difundáciou pary do vzduchu sa do neho dostávajú aj ony. Stačí ak dodržíte týchto pár rád a nič vám nehrozí:


  1. Používajte demineralizovanú alebo destilovanú vodu — tá zabráni tomu, aby sa v prístroji usádzal vodný kameň a následne v ňom rástli nebezpečné baktérie.

  2. Vymieňajte vodu — aby sa v ňom netvorili usadeniny a film, kde sa môžu množiť baktérie. Vždy po použití vodu vylejte, difuzér vysušte handrou do sucha a potom napustite čerstvú vodu.

  3. Umyte difuzér každé 3 dni — Odpojte difuzér z elektrickej zásuvky, vylejte vodu a dôkladne ho vyčistite od nánosov, filmu a zbytkov esenciálnych olejov. Ideálnym pomocníkom je ocot, ktorý rozpúšťa vodný kameň a jeho pH zabíja baktérie. Na lepšiu dezinfekciu môžete použiť napríklad aj hydrolát z dúšky tymiánovej, ktorý má silné antibatkeriálne účinky. Odporúčal by som sa skôr vyhnúť chemickým prostriedkom, ktorých reziduá môžete po opätovnom spustení difuzéra vdychovať.

  4. Vymieňajte filter — Ak má váš difuzér filter, vymeňte ho vždy v intervale, ako predpisuje výrobca.

  5. Udržujte okolie difuzéra suché — Pri častom používaní difuzéra na jednom mieste sa môže stať, že jeho okolie je vlhkejšie. Koberce, gauč, záclony, či drevo veľmi dobre absorbujú vlhkosť, a teda je potrebné sledovať tieto miesta, či nie sú príliš vlhké. Dobrá rada je difuzér prekladať, mať ho na vyvýšenom mieste, ďalej od textilných vecí, pokiaľ to je možné.

Difúzer bez použitia vody - nebulizér


Existujú aj difúzery, ktoré fungujú bez použitia vody, tzv. nebulizér. Výhodou je, že odpadáva umývanie, čistenie vodného kameňa, nákup destilovanej vody, filtrov a pod. Tiež je ich viacero typov, do podaktorých stačí vložiť flaštičku s esenciálnym olejom a nastaviť časy, ako dlho má difúzer pracovať. Do iných treba olej len nakvapkať alebo naliať. Prístroje sú častokrát oveľa menšie ako tie na vodu, niektoré majú batérie a je ich možné teda umiestniť aj tam, kde je nie po ruke elektrická zásuvka, či používať v aute.






Psy, mačky a ultrazvukové difúzery


Veľa majiteľov psov, mačiek a iných domácich miláčikov sa často pýta, či im ultrazvukový difuzér nemôže vadiť. Z dostupných zdrojov sa obava javí ako neopodstatnená. Človek počuje rozsah asi 20 až 20.000 Hz, mačka a pes niekde do 50.000 Hz (niektoré zdroje uvádzajú do 60.000 Hz).


Ultrazvukové difúzery používajú však oveľa vyššie frekvencie, normálne to je od 800.000 Hz do 1.700.000 Hz, niektoré dokonca 2.400.00Hz. Preto ich počuť nemôžu, sú ďaleko aj za ich vnímateľnou hranicou. Problém môže byť však pri difúzeroch, ktoré nepracujú správne, tie môžu vydávať zvuk, ktorý by im vadiť mohol. Prístroj, ktorý nepracuje správne radšej reklamujte alebo ho vymeňte.



Kedy by sa difuzér nemal používať? Komu môže vadiť?


V zásade by difúzovanie esenciálnych olejov nemali používať astmatici a ľudia s alergiami na niektoré zložky v olejoch (vzácne reakcie sa vysknúť môžu aj u zdravých jedincov). Rovnako sa neodporúča difúzovať oleje pri novorodencoch ani ich nimi natierať.


Treba sa zamyslieť aj nad tým aký olej sa používa, pretože niektoré esenciálne sú extrémne dráždivé (škorica, klinček a pod.) a môžu dráždiť oči, sliznice dokonca aj pokožku. Ľudia s extrémne citlivou pokožkou môžu na rozptýlený olej vo vzduchu reagovať alergickou reakciou na pokožke.


Viete, ktorí ľudia trpia najväčšou precitlivelosťou na esenciálne oleje? Paradoxne aromaterapeuti. Je to preto lebo prichádzajú s týmito látkami do styku každý deň až si nakoniec vytvoria citlivosť na nejaký olej (časom na viacero). Takže všetko s mierou milí priatelia - aj dobrého veľa škodí.


Alternatívne možnosti — paličkový difuzér


Ak máte vlhkosť vzduchu v normálnom rozsahu, alebo máte byt vlhkejší ako je treba či chcete priestor len prevoňať dobrou voľbou je paličkový difuzér. Spravíte si ho poľahky aj doma, dokonca veľmi ekologicky, s esenciálnymi olejmi, bez syntetických vôní a škodlivých látok.



Na záver niečo na zamyslenie


Mať vlhkosť vzduchu v zdravom rozpätí je polovica úspechu. Viete čo je tá druhá? Je to kvalita vzduchu. Nie je tajomstvom, že vzduch v budovách je často aj 5x viac znečitený ako ten vonku. Zlá kvalita vzduchu sa dnes spája s chorobami ako sú napr. mozgová príhoda, srdcové choroby, rakovina pľúc a chronické, či akútne ochorenia dýchacích ciest. Nehovoriach o alergiách. Pre tento účel je vhodné zabezpečiť si čističku vzduchu, ktorá sa postará o peľ, prachové častice, PM častice, dym, chemikálie, roztoče, baktérie a plesne.



_

Zdroje:



Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

234 views

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page