top of page

Špecialisti na citlivú pleť

Writer's pictureMarián Hrčka

Bezpečné používanie esenciálny olejov - riedenie, masáž, inhalácia, kúpeľ, tehotenstvo



Je známym faktom, že esenciálne oleje vedia priaznivo ovplyvniť nie len našu psychiku, správanie a emócie, ale aj fyziologické funkcie našeho tela. Zvýšená popularita týchto olejov často s nedostatočnými a nepravdivými informáciami o bezpečnostnosti a toxicite niektorých druhov, spôsobila už množstvo nežiadúcich zdravotných komplikácií, ktorým sa dá ľahko vyhnúť.


Esenciálne oleje sú 50 - 100 krát koncentrovanejšie ako rastlina samotná, preto treba dbať na bezpečnosť a opatrnosť.

Existuje množstvo rizík pri používaní EO, ktoré je nutné brať na vedomie, aby ste sa vyvarovali zdravotným problémom.




Inhalácia esenciálnych olejov

Je najbežnejší postup používania esenciálnych olejov, na čo môžete použiť aromalampu alebo ultrazvukový difuzér. Aromaterpeutické použitie je dobré vykonávať princípom GO & STOP.To znamená, po aktívnej inhalácii 30-60 minút (použitím aromalampy alebo difuzéra) si treba dať pauzu 30-60 minút. Počas pauzy vyvetrajte miestnosť. Takéto použitie je oveľa efektívnejšie a aj bezpečnejšie, pretože neprepínate čuchové receptory. V prípade naparovania sa a intenzívneho vdychovania pár z esenciálnych olejov, neprekračujte dobu inhalácie 15 minút.

Pozor v prípade ak trpíte astmou. Niektoré esenciálne oleje môžu vyvolať alebo zhoršiť príznaky tejto choroby. Netreba zabudnúť ani na fakt, že esenciálne oleje sú horľavé látky. Nikdy ich neskladujte pri zdrojoch tepla alebo pri otvorenom ohni. Ak chcete ochrániť ich terapeutický potenciál, skladujte ich v chladničke dobre zatvorené.


30 kvapiek je približne 1 ml

Dermálne použitie a masáž s esenciálnymi olejmi

Nikdy neaplikujte neriedené oleje na pokožku. Kožné reakcie, alergie a podráždenia sú najčastejším problém používania esenciálnych olejov. Tu treba dodržiavať jednoznačne pravidlo menej je viac. Pokiaľ sa bavíme o masážach väčších častí tela (napríklad chrbát, obe nohy alebo celé telo) odporúčame maximálnu koncentráciu 2-3%. Použitie:

  • Starostlivosť o pleť 0,2 - 1,5 %

  • Telová masáž 1,5 - 3 %

  • Kúpeľ a telové produkty 1 - 4 % (max. 10 kvapiek na vaňu)

  • Špecifický problém 4 - 15 %

  • Bolesť a zranenia 5 - 20 %

Niektoré druhy esenciálnych olejov môžu spôsobiť podráždenie ľahšie ako iné, napríklad lemongrass (citrónová tráva), klinček, či škorica. To, že máte reakciu na nejaký esenciálny olej, nemusí nutne znamenať, že nie je "čistý". Stačí použiť neriedený olej a môže sa objaviť takáto reakcia. Každý sme iný, každý raegujeme inak na esenciálne oleje. Obzvlášť treba byť opatrný pri deťoch, ich pokožka je tenšia, jemnejšia, lepšie vstrebáva látky a je citlivejšia. Obzvlášť treba byť opatrný pri deťoch, ich pokožka je tenšia, jemnejšia, lepšie vstrebáva látky a je citlivejšia. Preto je dôležité zvýšiť pozornosť pri riedení esenciálnych olejov. Pre novorodencov nepoužívajte žiadne esenciálne oleje oleje na pokožku, ani riedené. Pre deti sú oveľa lepšou a bezpečnejšou alternatívou kvetové vody. Deti sú od prírody veľmi zvedavé, preto esenciálne oleje držte vždy mimo dosahu detí, aby ste predišli k náhodnému požitiu.

Vek / Koncentrácia:

  • do 3 mesiacov 0,1 - 0,2 % (ideálne použite radšej hydroláty)

  • 3 - 24 mesiacov 0,25 - 0,5 %

  • 2 - 6 rokov 1 - 2%

  • 6 - 15 rokov 1,5 - 3 %

  • 15 rokov a viac 2,5 - 5 %

Fototoxicita a neurotoxicita esenciálnych olejov

Niektoré esenciálne oleje môžu spôsobiť fototoxickú reakciu ak sú aplikované na pokožku, čo znamená, že po vystavení sa UV žiareniu sa môžu na pokožke vytvoriť popáleniny, prípadne pokožka môže stmavnúť. Platí to najmä pre citrusové oleje ako citrón, pomaranč, bergamot, mandarínka a pod. Ale aj oleje, ktoré nepochádzajú z citrusov môžu mať túto vlastnosť, preto si vždy dobre pozrite, či konkrétny olej nepôsobí fototoxicky. Tieto by ste nemali nikdy aplikovať na pokožku, pokiaľ sa chystáte von alebo do solária. Neurotoxicky sa môžu správať oleje, ktoré využívate doma najčastejšie, je to napríklad mäta pieporná, či eukalyptus. Problém sa týka najviac detí. Nikdy neaplikujte oleje bohaté na eukalyptol, gáfor, mentol a menton v blízkosti tváre detí. Môže to spôsobiť vážne záchvaty, poruchy dýchania, nevoľnosť, či kolaps. Opatrný treba byť aj pri samotnom vdychovaní takýchto olejov formou difundácie, či odparovaním.


Kúpeľ s esenciálnymi olejmi

Nekvapkajte esenciálne oleje do vane neriedené. Na hladine sa vytvorí film, ktorý pri vstupovaní do vane príde do styku s citlivými partiami vášho tela a mohlo by to byť nepríjemné. Pred tým musíte oleje rozriediť. Môžete použiť šampón, mydlo, či sprchový gél, rastlinný olej (ideálne v kombinácii so šampónom). Nepoužívajte viac ako 10 kvapiek do jedného kúpeľa. Opäť menej je viac. Ak máte citlivejšiu pokožku, použite polovičnú alebo tretinovú dávku prvýkrát, aby ste vyskúšali či vám takýto olej bude vyhovovať. Nepoužívajte príliš horúcu vodu, horúca voda môže vyvolať alebo zhoršiť reakciu pokožky na EO. Nie všetky oleje sú vhodné do kúpeľa, na to treba myslieť tiež.

Vnútorné užívanie esenciálnych olejov

Nepoužívajte esenciálne vnútorne (nepite ich) bez toho, aby ste sa pred tým poradili s odborným a skúseným aromaterapeutom alebo lekárom. Sú to vysoko koncentrované látky. Ich vnútorným užívaním (či už krátkodobým alebo dlhodobým) si môžete privodiť rôzne zdravotné problémy od tráviacich ťažkostí, precitlivenosti na určitú látku, až po chronické ochorenia, poškodenie slizníc, orgánov ako pečeň či obličky a tkanív.

Kontraindikácie

Ak trpíte kožnými problémami, ste tehotná, máte epilepsiu, astmu, problémy so zrážaním krvi, vysoký tlak, alebo ak užívate nejaké lieky a pod. vždy sa pred používaním opýtajte skúseného aromaterapeuta alebo lekára, či je pre vás ten-ktorý esenciálny olej vhodný. Veľa esenciálnych olejov reaguje s liekmi alebo enzýmami, ktoré tieto lieky spracovávajú.

Tehotenstvo a esenciálne oleje

Behom prvého trimestra nepoužívajte žiadne esenciálne oleje na masáž ani kúpeľ, niektoré dokonca ani neinhalujte (opäť odporúčame sa poradiť). Kvetové vody však používať môžete. Od druhého trimestra môžete použiť tieto esenciálne oleje: Ruman rímsky, Horký/Sladký pomaranč, Levanduľa lekárska, Muškát omamný, Citrón, Santalové drevo, Neroli, Mandarinka, Ruža damascénska. Používajte radšej menšie koncentrácie alebo polovičné pokiaľ sa jedná o nejaký recept. Rozhodne sa vyvarujte počas celého tehotenstva a dobe kojenia týmto olejom: rozmarín, šalvia (levanduľolistá, španielska), aníz, rebríček, myrha, vavrínovec (bobkový list), fenykel, borievka obyčajná, bazalka pravá, bazalka posvätná, damiána, angelika lekárska, jasmín - absolut, ligurček pravý, Kasia, škoricovník cejlónsky, mrkva obyčajná, černuška siata, araukária, palina (artemisia vestita), breza (sladká), costus, kôpor, ravintsara (ho olej), yzop lekársky, vratič obyčajný, gaultéria, petržlen.

Test citlivosti / PATCH test

Ak si nie ste istý, či nebudete mať reakciu na určitý olej vyskúšajte jednoduchý test. Večer si naneste na kúsok pokožky (napr. vnútorná časť ruky, predlaktie, vnútorna časť paže - nie priamo podpazušie) 5% koncentráciu oleja. Môžete ju prelepiť hypoalergénou náplasťou (bez latexu) ale nemusíte. Pokiaľ sa do rána neobjaví žiadna reakcia, môžete olej používať. Zdroje: - Robert Tisserand and Rodney Young, Essential Oil Safety (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014) - Jennie Hardingová, Esenciální oleje od A do Z (prvé vydanie. Metafora, 2016) https://tisserandinstitute.org/safety/safety-guidelines/ Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

42 views

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page