top of page

Špecialisti na citlivú pleť

Writer's pictureMarián Hrčka

Arómoterapia: veda postavená na dôkazoch, ako funguje a jej účinný preventívny charakter



Častokrát sa ma ľudia pýtajú ako vlastne tá aromaterapia funguje a či to nie je len nejaký výmysel, či módny trend. A ešte častejšie sa to neopýta vôbec nikto, len aby nevyzeral hlúpy. Staré čínske príslovie hovorí: 'Kto sa pýta, je hlúpy len chvíľu. Kto sa nepýta je hlúpy celý život'. Poďme však naspäť k téme ako aromaterapia funguje, ako sa tieto molekuly správajú v našom tele a ako z nich naše telo benefituje. Dnes sú to všetko dobre vedecky overené mechanizmy i keď celý proces, najmä to čo sa deje v mozgu, ostáva stále záhadou.


Prchavé molekuly esenciálnych olejov môžu do tela vchádzať rôznymi cestami. Začnime tým, čo je zrejmé.



Čuch

Tu začína zábava. Je to náš fylogeneticky najstarší zmysel a paradoxne najmenej preskúmaný, pretože je veľmi zložitý. Aby sme pochopili ako funguje aromaterapia, musíme vedieť ako funguje čuch. V skratke, ak si privoniate napríklad k ruži jej aromatické molekuly vstúpia do nosa, kde máme asi 12-25 mil. čuchových receptov, ktoré dokážu detekovať asi 10,000 druhov vôní. Aromatická molekula sa rozpustí na nosovej sliznici, kde potom princípom 'kľúča a zámku' prilne ku konkrétnemu receptoru.

Ten vyšle impulz do mozgu, do limbickej časti mozgu, ktorá je centrom emócií, pamäti ale aj sexuálneho vzrušenia. Táto časť mozgu, hipokampus a amygdala, potom ďalej interpretujú signály, čo sa má diať v tele. Napríklad v prípade inhalácie levanduľového esenciálneho oleja, alebo bergamotu dostáva náš mozog 'signály', aby uvoľnil naše telo. Následne naše telo prestane vyrábať 'stresové' molekuly a hormóny a prejde do parasympatickej fázy, kde začne vyrábať látky uvoľňujúce a ozdravujúce. Proces je samozrejme zložitejší, ale k pochopeniu to takto stačí (viď literatúra na konci článku).

Dobre a čo toho vyplýva? Aromaterapia a esenciálne oleje pôsobia na náš organimus celostne, ovplyvňujú naše telo a navracajú ho do svoje prirodzenej rovnováhy, do homeostázy, kedy sa začína vďaka vrodeným schopnostiam samo uzdravovať. Aromaterapia a esenciálne oleje pôsobia na náš organimus celostne, ovyplňujú naše telo a navracajú ho do svoje prirodzenej rovnováhy, do homeostázy, kedy sa začína vďaka vrodeným schopnostiam samo uzdravovať.

Náš čuch sa veľmi viaže k našej chuti. Určite ste si všimli, že keď máte poriadnu nádchu častokrát nemáte ani chuť. To je preto, že náš jazyk rozoznáva len 4 chute: sladkú, slanú, kyslú a horkú (a ešte piata je "umami" tzv mastná alebo mäsitá). Všetky ostatné 'chute' sú vlastne vôňami. Ak náhodou máte takéto problémy skúste esenciálne oleje ako eukalyptus, niaouli, mäta pieporná, či mäta klasnatá. Prinášajú efektívnu úľavu od týchto problémov. Čo je ešte zaujímavejšie, čuch sa viaže k našej pamäti najviac zo všetkých ostatných zmyslov. Je to preto, že náš limbický systém ukladá spomienky špeciálnym spôsobom.


Ak si predstavíte spomienku ako vizuálny vnem, náš mozog k nej priradí ako emóciu, tak pachový vnem toho momentu. Preto sa nám isté vône spájajú s príjemnými, alebo nepríjemnými momentami v našom živote. Určité vône nám pripomínajú detstvo, mamin koláč, piknik na lúke. Iné zasa návštevu zubára :). Po rokoch si možno nespomeniete, kde ste ochutnali nejaké úžasné jedlo, ale chuť, čo je v skutočnosti čuchový vnem, si pamätať budete.

Absorpcia cez pľúca a pokožku

Vdýchnuté voľné molekuly sa vstrebávajú spolu s kyslíkom do krvi a putujú telom pomocou krvného obehu. V dýchacích cestách mnoho esenciálnych olejov pôsobí antibakteriálne, upokojujúco, či protizápalovo. Čo sa hodí hlavne v prechodných obdobiach roka ako jar a jeseň, kedy hrozí zvýšené riziko infekcie, alebo alergickej reakcie na plesne, či peľ. Krv prenáša tieto molekuly telom a do mozgu, kde môžu pôsobiť podľa svojho charakteru.

Dermálna cesta, napríklad masáž, je naefektívnejšiou cestou použitia esenciálnych olejov. Druhá cesta je dermálna aplikácia, teda napríklad masáž. Inak táto metóda patrí medzi najefektívnejšie cesty použitia esenciálnych olejov. Éterické molekuly sú veľmi maličké a preto dobre prenikajú pokožkou, či už okolo vlasových folikul, cez potné žľazy alebo transdermálnou cestou cez epidermis. Opäť sa takto dostávajú do krvného riečišťa, kde môžu pôsobiť protizápalovo, antioxidačne, antibakteriálne, imunostimulačne, protirakovinovo, analgeticky, uvoľňujúco, relaxačne atď.

Veľa esenciálnych olejov pôsobí rovnako dobre na samotnú pokožku a procesy, ktoré v nej prebiehajú, ako bunková obnova, zlepšenie prekrvenia, či vedia pomôcť pri dermatitídach, ekzémoch, alebo psoriáze. Ale téma kozmetika je určite na samostatný článok. Kúzelná kombinácia Pred zhruba 2.000 rokmi grécky filozof Plato povedal: 'O vyliečenie určitej časti tela, by sme sa nemali pokúšať bez liečby celku. Nemali by sme sa pokúšať liečiť telo, bez liečenia duše. Pokiaľ má byť telo a hlava v poriadku, musíte začať liečením mysle ..... Je to veľká chyba, že lekári oddeľujú dušu od tela.' Čas nič neubral tejto múdrosti na pravde, ba čo viac, dovolím si tvrdiť, že túto múdrosť čas a veda už potvrdili. Práve tento princíp tvorí základný kameň holistického prístupu aromaterapie.

Aromaterapia je dnes veľmi úspešná práve vďaka spomínanému prístupu. Nie je to len o klinických výsledkoch konrétnych zlúčenín. Dobrý aromaterapeut zváži anamnézu, emocionálny stav, zdravotný stav aj životný štýl. Lieči sa celok, nie len symptóm, čo je v protiklade s modernou medicínou.

Veda to potvrdila už dávno - stres je príčinou mnohých chorôb. Napríklad chronické tráviace ťažkosti, syndróm dráždivého červa, chronické bolesti hlavy a migrény sú len symptómom niečoho iného. Už dávno je známe a vedou potvrdené, že stres v našej modernej spoločnosti je príčinou množstva chorôb, od úplne banálnych až po onkologické, či kardiovaskulárne. Aromaterapia ponúka veľmi efektívny spôsob ako telo a myseľ dostať opäť do rovnováhy bez toho, aby človek musel jesť rôzne pilulky s množstvom nežiadúcich účinkov. Podporuje fyzickú a duševnú rovnováhu.


Choroby spôsobuje stres

Mnohí vedci a lekári už dlho vedia, že pozitívne a negatívne emócie majú na 'chémiu' nášho tela veľký vplyv. Telo v strese produkuje nie len stresové hormóny ako kortizol a adrenalín, ale aj kopu iných proteínov a neuropeptidov, ktoré narúšajú ozdravné a regeneračné procesy. Spomínané dva hormóny fungujú ako nával energie pre telo vo chvíľach 'bojuj alebo uteč', čo je prirodzená reakcia nášho tela na okolité prostredie. Pred tisíckami rokov to bol vlk, ktorý nás naháňal, dnes to je, že nestihnete termín, alebo nespravíte skúšku, či politická situácia.


Lenže nadmerná produkcia týchto hormónov (ale aj inej telu vlastnej chémie) má za následok oslabenie imunity, znižujú sa T-lymfocyty a môže prísť ľahšie k infekcii zvonka, alebo vzniku zápalu vo vnútri.


Telo v strese produkuje nie len stresové hormóny ako kortizol a adrenalín, ale aj kopu iných proteínov a neuropeptidov, ktoré narúšajú ozdravné a regeneračné procesy.

Aromaterapia je veda založená na dôkazoch

Výskumy prchavých látok esenciálnych olejov prebiehajú neustále. V roku 2005 bolo publikovaných podľa pubmed 560 štúdií s kľúčovým slovom esencálny olej, pričom v roku 2020 to bolo viac 2.200 štúdií. Pomaly ale isto vedci potvrdzujú veľký potenciál aromaterapie, klinicky. Dnes už je overeným faktom, že jazmín pomôže navodiť hlboký spánok, levanduľa, či bergamot prelomia depresiu, eukalyptus stimuluje koncentráciu, rozmarín pamäť, pomaranč vylepší náladu a dalo by sa pokračovať hádam donekonečna. Medzitím, čo vedci budú dokazovať ďalšie a ďalšie benefity aromaterapie, my si ich môžeme užívať už teraz. Ďalšie dôkazy sú hádam už len o tom, že aj zarytý skeptik bude musieť uznať hodnotu aromaterapie ako efektívnej liečebnej procedúry.

Slovo na záver

Ja osobne mám na aromaterapii jednu vec obzvlášť rád - a to jej preventívny charakter. Vďaka relaxačnému, antidepresívnemu a protistresovému účinku na naše telo sa dostáva aromaterapia na popredné miesto v preventívnych opatreniach. Ak sa cítite dobre, ak sa cítite v rovnováhe, ak si doprajete čas na relax v kombinácii s esenciálnymi olejmi, viem, že váš imunitný systém bude odolnejší. Nehľadiac na to aký názor máte na aromaterapiu, v tomto sa hádam zhodneme všetci, že prevencia je lepšia ako liečba. Zdroje:

- Bruce H. Lipton, Biológia presvedčenia-Ako môžeme ovplyvniť vedomie buniek, Eugenika, 2011 - Candace B. Pert, Molekuly emocí-Věda v pozadí medicíny těla a mysli, ANAG, 2016 - Joe Dispenza, Vy jste placebo-Na stavu mysli záleží, ANAG, 2016 - Deepak Chopra, Super mozek, BETA - Dobrovský, 2013 - Deepak Chopra, Léčivé já -Revoluční plán, jak nabít imunitu a zůstat celý život zdravý, ANAG, 2020 - Robert Tisserand and Rodney Young, Essential Oil Safety (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014 - Price, S., & Price, L. (2007). Aromatherapy for health professionals. Elsevier Health Sciences. - O. A. Sergeeva, O. Kletke, A. Kragler, A. Poppek, W. Fleischer, S. R. Schubring, B. Goerg, H. L. Haas, X.-R. Zhu, H. Luebbert, G. Gisselmann, H. Hatt. Fragrant dioxane derivatives identify 1 subunit-containing GABAA receptors.. Journal of Biological Chemistry, 2010; DOI: 10.1074/jbc.M110.103309 - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

5 views

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page