top of page

Špecialisti na citlivú pleť

Writer's pictureMarián Hrčka

Arómoterapia: Linalol - všedný terpenol s nevšednými účinkami + vedecké štúdie


Esenciálne oleje fungujú tak ako fungujú vďaka zložkám, ktoré sa v týchto prírodných zázrakoch nachádzajú. O niektorých látkach už čo - to veda odhalila, mnohé sú predmetom štúdií a o iných zasa nevieme takmer nič. Ako všetky organické látky na našej planéte, sú aj esenciálne oleje zložené z uhľovodíkových molekúl, ktoré by sme mohli ďalej klasifikovať ako terpény, alkoholy, estery, aldehydy, ketóny, fenoly, laktóny, oxidy a podobne.

Samotný esenciálny olej častokrát obsahuje desiatky látok z rôznych kategórií, niektoré vo významnom množstve a iné len v stopovom (ich zloženie ovplyvňuje aj ich životnosť, ale o tom sa dočítate viac v článku o skladovaní esenciálnych olejov). Začnime teda s tými látkami, o ktorých niečo vieme a sú bežnými látkami v esenciálnych olejoch. Tento článok je venovaný linalolu.



Patrí do skupiny terpénov a má dva izoméry: (S)-(+)-linalol nazývaný aj koriandrol (coriandrol) a (R)-(-)-linalol známy ako likareol (licareol). Nachádza sa vo viac ako 200 rôznych druhoch rastlín. Prečo vlastne produkujú rastliny túto látku? Je to primárne pre jej antimikrobiálne účinky, ktoré rastlinu chránia. Ale to nie sú všetky účinky, ktoré vie linalool ponúknuť. V tradičnej medicínskej praxi sa využíva pre sedatívne a antiepileptické účinky (2). Myši vystavené výparom pomarančového oleja, vykazovali zníženú hladinu úzkosti a správania podobného depresii. Zároveň vedeli stráviť viac času v stresujúcom prostredí, kde pokračovali v práci aby sa vymanili zo zdanlivo beznádejnej situácie. (1) Preto zrejme intuitívne siahame po citrusových olejoch, ak chceme zlepšiť náladu.

Linalool vykazuje zaujímavý efekt pri deštruktívnom vplyve stresu na imunitný systém. Stresová situácia v našom organizme má za následok zmenu v distrubúcii bielych krviniek, a to takú, že lymfocyty klesajú a neutrofily sa zvyšujú. Linalol vykazuje schopnosť zabrániť tomuto posunu lymfocytov, teda aspoň to hovorí štúdia vykonaná na potkanoch (3). Zaujímavosťou je, že autori tejto štúdie mechanizmus pôsobenia pripisujú schopnosti linaloolu aktivovať parasympatickú odozvu, ktorá sa aktivuje keď telo odpočíva alebo trávi potravu. 


Ako linalol ovplyvňuje mozog?

Niektoré štúdie naznačujú, že linalool môže mať zaujímavý efekt aj v našom mozgu. Jedným zo spôsobov je blokovanie receptorov pre primárnu excitačnú látku, glutamát (4), ktorá by mohla pri určitých formách epilepsie zodpovedať za potenciálne antiepileptické vlastnosti linaloolu. Tiež sa ukazuje, že má schopnosť zosilniť účinok iných sedatív, ako napríklad pentobarbitalu (5). Okrem tohto efektu, linalol uvoľňuje svaly a pomôže zmierniť bolesť prostredníctvom ďalších mechanizmov. Napríklad znižuje signálnu dráhu acetylcholínu (6), čo je molekula, ktorá je potrebná na kontrakciu a pohyb svalov. Tiež vykazuje účinky podobné anestetikám, kde znížením vzrušivosti buniek v mieche, prichádza k poklesu signálu bolesti do mozgu (7).

Linalol uvolňuje svaly a pomôže zmierniť bolesť.

Niektoré vlastnosti linaloolu, ktoré vedú k zníženiu bolesti, možno pripísať zvyšovaniu hladiny adenozínu (8), ktorý je sám o sebe neuromodulátor. Má sa za to, že zohráva úlohu pri podpore spánku a potláčaní vzrušenia. Spoločne s linaloolom prispieva k sedatívnym účinkom, redukuje úzkosť a bolesť. Jedna štúdia skúmala účinky levanduľového esenciálneho oleja (keďže je bohatý na linalool) na bolesť po operácii bandáže žalúdka obéznych pacientov. Iba 46% pacientov vystavených parám tohto oleja vyžadovalo lieky na bolesť na rozdiel od druhej skupiny, ktorá tento olej neinhalovala, kde vyžadovalo lieky až 82% pacientov. Zaujímavým faktom je aj to, že morfínové potreby levanduľovej skupiny boli polovičné oproti skupine druhej. (9)

Linalol proti Alzheimerovej chorobe?

Asi jedným z najzaujímavejších objavov čo sa linaloolu týka, a nie je to tak dávno, je jeho potenciál pri liečbe Alzheimerovej choroby. Táto choroba je progresívnym degeneratívnym ochorením mozgu, ktorú spôsobuje nahromadenie plaku a abnormálne správanie mikrotubulárnych štruktúr v bunke, ktoré vedú k poškodeniu mozgu. Tieto poškodenia sa týkajú zväčša pamäti a kognitívnych funkcií. Zatiaľ neexistuje účinná forma liečby. V roku 2016 jedna štúdia na myšiach preukázala potenciál liečby. Zvieratám trpiacim obdobou tejto choroby linalool zvrátil mnohé poruchy správania a kognitívnych funkcií. Dokonca znížil množstvo plakov a abnormálnych zhlukov látok v mozgu (10). Niektoré sľubné výsledky pri liečbe tejto choroby vykazuje aj Medovka, Rozmarín, Levanduľa, Pomaranč a Šalvia španielska (11,12,13,14,15,16,17). Znamená to dobré správy pre takýchto pacientov? Určite áno.

Linalol v kocke

Kedy použiť esenciálny olej s obsahom linaloolu?

  • Ak chcete podporiť spánok- vďaka mechanizmom, ktoré sme opísali vyššie, linalool pôsobí proti úzkosti a depresii, navodzuje relaxačný stav a pôsobí sedatívne. Preto je ideálnym kandidátom na večerný protistresový rituál, či zmiernenie stresu v kancelárii. Skúste esenciálne oleje bohaté na túto zložku, ako Levanduľa, Šalvia muškátová, Bergamot, Bazalka, či Dúška tymiánová ct Linalool.

  • Ak chcete zlepšiť náladu a zmierniť úzkosť - esenciálne oleje s obsahom linaloolu potláčajú úzkosť, pozdvihujú náladu a zabojujú proti depresii.

  • Ak chcete zmierniť respiračné problémy- ak chcete podporiť dýchanie, znížiť opuch sliznice či zápal je esenciálny olej s obsahom linaloolu veľmi dobrou voľbou.

  • Ak potrebujete zmenšiť zápal a zmierniť bolesť - linalool všeobecne funguje protizápalovo. Už jeho veľmi malé množstvo má tento efekt, preto to netreba s dávkovaním preháňať. V kombinácii s analgetickými vlastnosťami vytvára veľmi výhodný terapeutický efekt.

  • Ak sa chcete zbaviť baktérií a húb- linalool vykazuje účinky proti rôznym baktériám a hubám a tým vie zabrániť rôznym kožným infekciám. Treba ho však používať vo veľmi malých množstvách (18).

V ktorých esenciálnych olejoch sa linalol nachádza?

  • Levanduľa (všetky druhy)

  • Šalvia muškátová

  • Bergamot

  • Bazalka

  • Dúška tymiánová ct Linalool

  • Ružové drevo - Rosewood

  • Ho wood (Ho Sho)

  • Koriander semienka

  • Magnolia kvet

Ako je zjavné, esenciálne oleje naozaj fungujú, no uplatňovanie v medicíne má pred sebou ešte dlhú cestu. Vám však nič nebráni túto liečivú silu využiť pre seba. Len pozor na bezpečné používanie a dávkovanie esenciálnych olejov, nezabudnite na zlaté pravidlo esenciálnych olejov: menej je viac. Veríme, že vás článok zaujal a tešíme sa na pokračovanie pri ďalšom profile. Zdroje:

[1 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499653][2 - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874112004953#f0020][3 - https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/jf900420g] [4 - https://link.springer.com/article/10.1007/BF00973103] [5 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29572847] [6 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10887049] [7 - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299910007119] [8 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16343551] [9 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17894152] [10 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26549854] [1 1- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1738567] [12 - Aoshima H, Hamamoto K 1999 Potentiation of GABAA receptors expressed in Xenopus oocytes by perfume and phytoncid. Bioscience Biotechnology & Biochemistry 63:743-748] [13 - Elisabetsky E, Coelho de Souza GP, Dos Santos MA et al 1995 Sedative properties of linalool. Fitoterapia 66:407-414] [14 - Jimbo D, Kimura Y, Taniguchi M et al 2009 Effect of aromatherapy on patients with Alzheimer's disease. Psychogeriatrics 9:173-179] [15 - Kako H, Fukumoto S, Kobayashi Y et al 2008 Effect of direct exposure of green odour components on dopamine release from rat brain striatal slices and PC12 cells. Brain Research Bulletin 75:706-712] [16 - Kovar KA, Gropper B, Friess D et al 1987 Blood levels of 1,8-cineole and locomotor activity of mice after inhalation and oral administration of rosemary oil. Planta Medica 53:315-318] [17 - Orhan I, Aslan S, Kartal M et al 2008 Inhibitory effect of Turkish Rosmarinus officinalis L. on acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase enzymes. Food Chemistry 108:663-668] [18 - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28189377] Informácie o zdravotných tvrdeniach uvedené na našej stránke sú súborom informácií voľne prístupných z odbornej literatúry, alebo na internete z domácich, či zahraničných informačných zdrojov a nemajú úmysel diagnostikovať alebo liečiť žiadny zdravotný stav. Tieto informácie neslúžia ako náhrada za lekárske poradenstvo u odborného lekára. Žiadna časť tohto článku ani článok samotný sa nesmie reprodukovať bez výslovného súhlasu autora © Marián Hrčka

8 views

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page